Monique Samsen (1976)

Ik ben psycholoog en beeldend therapeut en werk als zodanig in een kleine eigen praktijk in Arnhem waar ik kinderen, jongeren en volwassenen zie. Daarnaast geef ik trainingen aan psychologen, orthopedagogen en andere coaches, therapeuten en begeleiders in Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en hoe je dat toepast bij kinderen en jongeren middels ACT4kids.

In mijn vrije tijd trek ik graag de natuur in om te fotograferen, kook ik, lees ik romans of over geschiedenis, cultuur, architectuur, maak ik websites, teken ik graag en houd ik ervan om korte verhalen of columns te schrijven. Maar het aller-allerliefst zet ik de muziek aan om te dansen en keihard mee te zingen!

Mijn eerste kennismaking met ACT

In 2000 studeerde ik af als beeldend therapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarna ging ik aan de slag in de jeugdhulpverlening. Na een jaar bleek mijn honger naar kennis groter en groter te worden. Ik besloot de opleiding Klinische Psychologie aan de Radboud Universiteit te volgen.

Tijdens deze studie wees professor Hubert de Meij mij in 2003 op Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Hij sprak heel gepassioneerd over de methodiek die op dat moment in Nederland nieuw was en op uitvoerend gebied nog grotendeels onontgonnen. Zijn enthousiasme stak ook mij aan.

Op het schoolbord van de Meij stond “Feel the Fear and do it anyway!” geschreven. Na het afstuderen in 2005 hebben Gijs Jansen en ik ‘Denk wat je wilt’ opgestart: therapeutische trainingen voor wie wilde. Als jonge broekies stonden we daar, maar met veel enthousiasme…

Ondertussen ben ik niet zo jong meer, maar het enthousiasme is niet minder geworden. ACT werkt. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen en jongeren.

Op sommige vlakken was alleen een praktische vertaling nodig van de theorie, die meer aansloot op de neurobiologische en psychologische ontwikkeling van kinderen. Deze ‘vertaling’ heb ik door de jaren heen ontwikkeld en zo is geleidelijk aan ACT4kids ontstaan.

Mijn boek

Zelfstandig met ACT4kids aan de slag? In december 2016 is het boek Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren uitgekomen via uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum. Het boek geeft je handvatten waarmee je kinderen kunt leren hun hart te volgen, ondanks de onvermijdelijke hindernissen die ze onderweg tegenkomen.

Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren beschrijft eerst beknopt een theoretisch kader en omschrijft daarna meer dan 100 oefeningen; zo kun je ACT niet alleen toepassen in de praktijk, maar weet je ook hoe het werkt en kun je makkelijker zelf metaforen en experimenten bedenken.

Je kunt Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren op bol.com bestellen via deze link.

Ik ben lid van…

  • NIP (Nederlands Instituut van Psychologen)
  • ACBS (Association of Contextual and Behavioral Science)
  • ACBS Dutch chapter
  • CRKBO docentenregistratie (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
  • NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroepstrainers)

Publicaties

Samsen, G.M., & Jansen, G. (2015). ACT en pubers/adolescenten. In: G. Jansen, & T. Batink. Time to ACT. Het basisboek voor professionals. (pp. 367-368). Zaltbommel: Thema.

Samsen, G.M. (2015). ACT bij kinderen en jongeren. In: J. A-Tjak (red.). Acceptance & Commitment Therapy. Theorie en praktijk. (pp. 153-159). Houten: Bohn Stafleu van Loghem.

Samsen, G.M., & De Heus, J.L. (2017). Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Meer weten?

Vul dan onderstaand contactformulier in.